Inzwischen war ich im Blenz-Coffee-Shop und der Blenz-Coffee hat mir gemundet (ein simpler Americano).
Bin gerade auf der Suche nach einer passenden Kaffeemühle für den Zanzibar Coffee und
Riftvalley Coffee / Utengule Coffee, den mir Junior mitgebracht hat. Der Kaffee hat inzwischen
einige Flugmeilen auf dem Buckel. In Big Village hatte ich eine Mühle, hier m Ländle
nicht. Ein Drittel des Kaffees hatte ich leichtfertig wie
Hans im Glück verschenkt. Für den
Zanzibar - Riftvalley Coffee erhielt ich ein Glas selbergemachte Aprikosenmarmelade, die ich dann weiterverschenkte. Jetzt fand ich den Beipackzettel der feinen Kaffeesorten.
'Riftvalley'
This coffee is a pure Arabica from Utengule farm, made of grade "A" beans. Utengule coffee displays a full body ("coffee-ness"), fine citric acidity and undertones of blackberry. These characteristics are associated with high-grown coffee from the region and are desirable for gourmet type coffee.
Utengule belongs to the 1% most expensive coffee in the world, and typical export markets are Europe, Japan, and the United States. Utengule grows mainly traditional Arabica varieties of Bourbon origin under mixed shade. Thanks to sustainable cultivation practices (shade, recycling of organic material, balanced nutrition) the soils are still very fertile despite 100 years of coffee cultivation.
Zanzibar'
Zanzibar coffee contains much of the attributes of Riftvalley coffee, but it has more body due to the addition of some high-quality Robusta from Lake Victoria region. Liberica comes from Zanzibar island and adds special spicy notes to this unique blend. It is a reflection of Zanzibar with its famous spice culture.
Arabica: 75%
Robusta: 20%
Liberica: 5%
https://www.zanzibar-cafe.com/roastinghttp://www.avpacafe.com/the-contest.htmlThe third International Contest of Coffees Roasted in their countries of Origin – AVPA, Paris 2017 – follows the evolution of the coffee sector. Coffee producers are gradually switching from simple commodity producers processed in consuming countries to sophisticated coffee makers able to assemble and roast their best varieties and offer an elaborate product, coffee roasted in situ on the plantation site. Coffee-producing countries are therefore becoming the first advocates and consumers of their own production.
http://www.avpacafe.com/news-1.html~
Ach so, die Hans-im-Glück-Geschichte endete dann so
Darauf setzte er sich nieder und wollte sich zum Kaffeetrinken bücken, da versah ers, stieß ein klein wenig an, und beide Kaffee-Säcke plumpten hinab. Hans, als er sie mit seinen Augen in die Tiefe hatte versinken sehen, sprang vor Freuden auf, kniete dann nieder und dankte Gott mit Tränen in den Augen, daß er ihm auch diese Gnade noch erwiesen und ihn auf eine so gute Art, und ohne daß er sich einen Vorwurf zu machen brauchte, von den schweren Kaffeesäcken befreit hätte, die ihm allein noch hinderlich gewesen wären. 'So glücklich wie ich,' rief er aus, 'gibt es keinen Menschen unter der Sonne.' Mit leichtem Herzen und frei von aller Last sprang er nun fort, bis er daheim... war.